sunnuntai 18. tammikuuta 2015

AITO RASVA ON HYVÄKSI TERVEYDELLE - KOHTUUDELLA

Aito rasva ei olekaan paha!

Uusi tutkimus (Diogenes) osoittaa, että ruokavalio, jossa on enemmän proteiinia, vähemmän hiilihydraatteja ja matalampi GI (glykeeminen indeksi)* on parempi painonpudotukseen!

Mitä tästä voi päätellä?
Nyt viimeistään voit huojentunein mielin syödä vähemmän hiilihydraatteja (sokeria ja valkoista vehnäjauhoa) ja välttää trans-rasvoja. Se on nyt tieteellisestikin todistettu. Suosi sen sijaan aitoja tuotteita, kuten voita, lihaa, vihanneksia, täysjyvätuotteita, jos ruokavaliosi sen muuten sallii.
Kuva: folkeskolen.dk















Tanskalainen tiedemies Arne Astrup ansaitsee syvän kunnioituksen. Ei välttämättä siitä mitä hän on tehnyt aikaisemmin, vaan siitä, että hän on myöntänyt olevansa väärässä. Hän on vuosikausia kertonut rasvan olevan pahaa ja hiilihydraattien olevan hyvää. Hänen oma laaja tutkimuksensa, Diogenes osoittaa tämän suhteen oleva toisin, joka on julkaistu The New England Journal of Medicine-julkaisussa.

Nyt hän pyysi anteeksi San Diegon ASBP ylipainoon keskittyvässä konferenssissa Gary Taubesilta, joka on jo pitkään kertonut korkeahiilihydraattisen ruokavalion olevan ylipaino-ongelmien takana. "Sinä olit oikeassa, minä olin väärässä". Ajattele, kuinka montaa ihmistä tiedät, joka on myöntänyt olevansa väärässä näin julkisesti? Tämä on oikeasti suuri askel parempaan koko ihmiskunnalle kun uskalletaan myöntää, että on ollut väärässä!

* Glykeeminen indeksi kertoo miten nopeasti hiilihydraatit (nopeat ja hitaat) imeytyvät suolistosta vereen. Esimerkiksi diabeetikoille tämä on tärkeä luku, koska se kertoo kuinka paljon ne kohottavat verensokeria.

GI-arvoja: Matala 55 tai alle - Keski 56-69 - Korkea 70 tai yli

Korkea GI
Ruoat, jotka sisältävät sokeria: Hunaja, melassi, maissisiirappi.
Hedelmät: Banaani, meloni, anannas, rusinat.
Vihannekset: Peruna, maissi, porkkana, punajuuret, nauriit ja palsternakat
Leivät: Valkoinen leipä tai valkoista vehnäjauhoa sisältävät tuotteet, maissileipä  
Riisi- ja maissi- ja pastatuotteet (ei täysjyväpasta)  
Pääasiassa kaikki murotuotteet
Perunanlastut, popcornit, riisikakut
Alkoholi, kalja, poikkeuksena punaviini (suosi luomuviiniä vähemmän torjunta-aineen takia)
Makeutetut kolajuomat, sokeri.

Matala GI
Useimmat vihannekset ja hedelmät, täysjyväviljatuotteet, kaura, ohra, ruskea riisi, parsakaali, couscous.
Liha, maitotuotteet (ei lisättyä sokeria)
Ohra, täysjyväpasta
Normaali kaurapuuro
Pähkinät, oliivit, juusto
Punaviini
Kananmuna  

Lähde: dietdoctor.com

tiistai 13. tammikuuta 2015

SÄTEILY - OMA KOKEMUS

OMA KOKEMUKSENI













Olen aina tiennyt, että kännykkä ja tukiasemat eivät voi olla kovin terveellisiä asioita. Siksi vanhin lapseni, nyt 16 v, sai kännykän vasta kun oli 11 vuotias, viimeisenä luokassaan. Työssäni olen itse paljon käyttänyt kännykkää myyntityössä ja ehkäpä sen vuoksi saanutkin kilpirauhasen vajaatoiminnan muutamia vuosia sitten. Langaton säteily kun vaikuttaa myös tähän herkkään rauhaseen.

Kun eräs teleoperaattori haki syksyllä 2012 poikkeuslupaa kaupungilta rakentaa omakotitaloasutuksen keskelle Pohjois­Espoossa maston tukiasemalleen, lähdin naapurimiehen kanssa selvittelemään tietoa tukiasemista ja keräsimme laatimaamme vastalauseadressiin lähellä asuvien allekirjoituksia ja ehdotimme sen sijoittamista toisaalle, ei lähelle asutusta ja lapsiperheitä. Tutustuin tällöin perin pohjin langattoman teknologian säteilyasioihin ja terveysriskeihin ja olin yhteydessä myös suomalaisiin tutkijoihin asian suhteen. Meidän onneksemme teleoperaattori peruutti aiotun suunnitelmansa. En voinut jättää asioita vain tähän ja päätin jatkaa näistä asioista tiedottamista aluksi ystävilleni, tutuilleni ja sitten jo viranomaisille, päättäjille ja politiikoille. Erityisesti olen huolissani lapsista, jotka varhain aloittavat kännykän, tietokoneen ja ipadien käytön ja altistuvat säteilylle koko elämänsä ajan. Koulussa eikä päiväkodeissakaan lapset eivät voi olla altistumatta säteilylle, kun katolla on tukiasema, Wlanit päällä ja kaikilla kännykät repuissa. Espoossa monessa koulussa ei lapsia kielletä käyttämästä kännyköitä välitunneilla.

WLAN ON TERVEYSRISKI

Tiesitkö, että OECD-­tilaston mukaan Suomessa on langattomia yhteyksiä eniten maailmassa ? Näin ollen meillä on myös paljon sähkömagneettista säteilyä yhteyksien ylläpitämiseksi. Keväällä julkaistun uutisen mukaan vastasyntyneillä lapsilla on todettu itusolusyöpiä, joiden esiintyvyys on suurin Suomessa. Erityisesti ovat lisääntyneet teini-ikäisten poikien itusolukiveskasvaimet.

BioInitiative­raportin (www.bioinitiative.org) ja lukuisten julkaistujen tieteellisten tutkimusten pohjalta olisi toivottavaa, että päättäjät, kansanterveydestä vastaavat ja suuri yleisö perehtyisi langattoman teknologian mahdollisiin terveysriskeihin ja valitsisi kiinteän internet­yhteyden. Näin menettelemällä edistetään lasten terveyttä ja mahdollisuutta hyödyntää nykyteknologiaa. Kouluissa, päiväkodeissa, sairaaloissa pitäisi välttää langatonta teknologiaa.

KIINTEÄ YHTEYS ON TURVALLISEMPI

Nopeat internet­yhteydet voidaan siis tuoda kiinteistöihin kiinteän ja energiaa vähän kuluttavan valokuitukaapeliteknologian avulla, ei lisäämällä langatonta ja säteilevää Wlan yhteyttä.






Kuva: Espoo, Lahnuksen alakoulu (katolla 360 asteeseen kääntyvä tukiasema). Kouluun asennettiin juuri myös 4 G lokakuussa 2014.

SUOSITUKSIA ON – SILTI NIITÄ EI NOUDATETA SUOMESSA

Maailman terveysjärjestö WHO:n syöväntutkimuslaitos IARC luokitteli 2011 langattomat verkot radiotaajuisen säteilyn) mahdollisesti karsinogeeniseksi ihmiselle ja samana vuonna Euroopan neuvosto suositteli jäsenvaltioita välttämään langattoman teknologian käyttöä mm. kouluissa ja esikouluissa. Samoin EEA Euroopan Ympäristövirasto on kehottanut jäsenvaltioita v. 2013 panostamaan kiinteään kaapelitekniikkaan langattoman sijaan ja noudattamaan varovaisuus-periaatetta. Euroopan Parlamentin v. 2009 päätöslauselman mukaan matkapuhelinantenneja asennettaessa tulee huolehtia siitä, että erityisherkät kohteet, kuten koulut ja päiväkodit eivät ole tarpeettoman lähellä matkapuhelintukiasemia. Näitä ei noudateta Suomessa. Jo yksistään Espoossa oli vuoden 2011 tilanteen mukaan 70 koulun ja päiväkodin katolla tukiasema/­ia ja yhä useampaan kouluun Suomessa on asennettu niiden lisäksi säteilevä Wlan systeemi. Euroopan Neuvoston mukaan varhaisten varoitussignaalien huomiotta jättämisellä voi olla mittavat inhimilliset ja taloudelliset seuraukset.

TEKNOLOGIA­ALALLA LIIKKUVAT ISOT RAHAT JA KYTKÖKSIÄ

”USA:ssa sähkömagneettisen säteilyn käytön valvonnasta on vastannut FDA eli Elintarvike­ ja lääkevirasto, jolla on suuri vaikutus maailmanlaajuisten normien muodostumiseen”, kirjoittaa Olli Tammilehto.” FDA totesi v. 1993 mikroaaltosäteilyn lisäävän useiden tutkimusten mukaan syöpävaaraa. Kuitenkin FDA jo seuraavana vuonna päätti, että kännykät voidaan ottaa yleiseen käyttöön ilman turvallisuustestausta. Päätökseen vaikutti FDA:ssa alan asiantuntijana työskennellyt Mays Swicord. Kohta päätöksen jälkeen Swicord siirtyi silloisen johtavan kännykkäyhtiön Motorolan palvelukseen.”











Kuva: Espoo Laaksolahti, tukiasemamasto lähellä Auroran kappeliä.

ALUKSI UNETTOMUUTTA JA PÄÄNSÄRKYÄ

Tammilehto kirjoittaa, että ”myös Suomessa ja EU:ssa sääntely onnistuttiin supistamaan minimiin. Monissa tutkimuksissa todettiin jatkuvan mikroaaltosäteilyaltistuksen aiheuttavan lyhyellä aikavälillä monille ihmisille unettomuutta, päänsärkyä, sydämen rytmihäiriöitä ja muita vakavia oireita. Pidemmällä aikavälillä altistuneet saivat muita useammin syöpää.”

”1990­luvulta lähtien on saatu runsaasti lisää tutkimustuloksia, jotka osoittavat kännyköiden ja kännykkämastojen aiheuttavan syöpää ja muita sairauksia. On myös paljon tutkimuksia, joiden mukaan mikroaaltoteknologia on vaaratonta. Washingtonin yliopiston tutkija Henry Lai kävi läpi vuosina 1990­2006 tehdyt 326 tutkimusta, jotka käsittelivät mikroaaltosäteilyn vaikutuksia. Puolessa niistä havaittiin kielteisiä biologisia vaikutuksia, puolessa ei. Niistä tutkimuksissa, jotka olivat kännykkäteollisuuden rahoittamia, vain 30 % löysi negatiivisia vaikutuksia. Riippumattomista tutkimuksista sen sijaan 70 %:ssa havaittiin kielteisiä vaikutuksia. ”

”Analysoidessaan rahoituksen ja tutkimustulosten yhteyttä sveitsiläistutkijat Martin Röösli
ja Mattias Egger Baselin yliopistosta päätyivät suurin piirtein samaan tulokseen kuin Lai. Samankaltaisen rahoitusvaikutuksen havaitsi myös Seung­Kwon Myungin Clinical Oncology ­lehdessä vuonna 2009 julkaistussa tutkimuksessa. Seung­Kwonin artikkelin mukaan riippumattomien tahojen rahoittamat, syöpävaikutuksen havainneet tutkimukset olivat sitä paitsi käytettyjen menetelmien suhteen parempia kuin teollisuuden rahoittamat.”

SYÖPÄRISKI KASVAA, SYDÄMEN TOIMINTAHÄIRIÖITÄ

Epidemiologiset tutkimukset osoittavat, että radiotaajuiselle säteilylle altistumisella on yhteys mm. syöpäriskin kohoamiseen (aivokasvaimet, kuulohermokasvaimet, kaulan alueen kasvaimet), neurologisiin sairauksiin, hormonaalisiin häiriöihin, DNA­vaurioihin, aivoverenkiertohäiriöihin ja sähköherkkyyteen. Säteilyn on todettu myös aiheuttavan migreeniä, unettomuutta, keskittymishäiriöitä, iho­oireita. Se lisää oksidatiivista stressiä ja viivästyttää DNA vaurioiden korjaamista. Laboratoriotutkimuksissa on nähty, että radiotaajuinen säteily kasvattaa syöpäriskiä ja
sperman epämuodostumia, heikentää oppimista ja muistia sekä sydämen toimintaa. Sikiöaikana tapahtuva altistus voi vaikuttaa aivojen kehitykseen, oppimiseen, muistiin ja käyttäytymiseen. Tämä on havaittu sekä eläinkokeissa että ihmisillä tehdyissä tieteellisissä tutkimuksissa. Säteilylle, jota emme näe, haista tai maista, altistuvat myös eläimet ja kasvit.

AIKAMME SUURIN LÄÄKETIETEELLINEN UHKA

Aivot ovat maailman monimutkaisin rakenne, niissä on mm. 600 km verisuonia. Aivot ovat sähköinen instrumentti kuten sydänkin. Tutkijat ovat havainneet kännykän käytön jälkeen muutoksia EEG:ssa vielä 50 minuutin ajan. Professori ja tutkija Lennart Hardell pelkääkin, että aivokasvaimista on tulossa globaali epidemia. Yhdysvaltain tunnetuimpiin kuuluva sydänlääkäri Stephen Sinatra varoittaa langattoman teknologian haitoista. Solubiologi, tri Martin Blank on sitä mieltä, että sähkömagneettisen säteilyn maailmanlaajuinen lisääntyminen on vaaraksi varsinkin lasten DNA:lle. Ongelmana Blank pitää sitä, että suurin osa ihmisistä ei koe sähkömagneettisen säteilyn haittoja välittömästi. Emme sen vuoksi tajua suojautua siltä. He varoittavat, että altistuminen langattoman teknologian mikroaaltosäteilylle on aikamme suurin lääketieteellinen uhka.

SUOMEN TILANNE

4G (LTE­teknologia) on koko ajan rakenteilla Suomeen ja sen laajakaistaisempi säteily läpäisee rakenteet ja mahdolliset esteet nykyistä 3G­taajuutta tehokkaammin. Suomen lainsäädännössä (tietoyhteiskuntakaari) tämä nähdään vain teknologiaetuna, vaikka se lisää 4 G säteilyä niin ulko­ kuin sisätiloissa. ”Suomessa 4G­verkko on rakennettava niin, että se kattaa 95 prosenttia. Manner­Suomen väestöstä kolmen vuoden kuluessa ja 97 prosenttia viiden vuoden kuluessa”, uutisoi Yleisradio 30.10.2013. Samoin lähes kaikille sähkönkäyttäjille on saatu asennettua etäluettavat sähkömittarit. Nämä kaikki lisäävät väestön altistusta sähkömagneettisille kentille. Kotiaan voi pyrkiä suojaamaan erilaisilla säteilyltä suojaavilla materiaaleilla ja vähentää säteilyaltistustaan mahdollisuuksien mukaan.

YVA ­ YMPÄRISTÖVAIKUTUSANALYYSI

Yleensä ennen vähänkin suuremman hankkeen toteuttamista on tehtävä ympäristövaikutusanalyysi eli YVA. Sellainen vaaditaan esimerkiksi ennen voimajohtojen, sikaloiden tai kanaloiden rakentamista. Kännykkämastoista YVA­tutkimusta ei tarvitse tehdä. Näin siis meillä Suomessa. Monet maat ovat rajoittaneet langattoman teknologian käyttöä mm. kouluissa sen haitallisuuden takia ja useat maat kuten Ranska, Venäjä, Sveitsi, Italia, Israel, Belgia, Norja, Liechtenstein ja Itävallan Salzburg ovat rajoittaneet mikroaalto­säteilyä. Itävallan lääkäriyhdistys on laatinut suosituksensa pari vuotta sitten sähköherkkyyden diagnosoimiseksi ja hoitamiseksi. He suosittavat säteilyn raja­arvoksi 10 mikrowattia/m2.

TUKIASEMAT JULKISEEN TIETOON ­ NETTIADRESSI

Suomessa Säteilyturvakeskuksen antamat voimassaolevat raja­arvot eivät huomioi säteilyaltistuksen kestoaikaa, eivätkä suojaa vuosien kumuloituvalta säteilykuormitukselta. Tuo raja-arvo matkapuhelintukiasemien osalta 3G:lle on 10.000.000 uW/m2 (eli 10 W/m2). Suomen raja­arvo on siis yksi miljoonasosa lääkäriyhdistyksen suosituksesta. Suomen laki (perusoikeudet, 10§) yksityisyyden suojasta edellyttää, että jokaisen yksityiselämä ja kotirauha on turvattu. Vaikka itse pyrkisi vähentämään omaa säteilyaltistustaan, niin etenkin kaupunkialueilla säteilyä tulee naapureista seinien läpi kännyköistä ja WLAN­laitteista ja säteilykuormaa lisäävät tukiasemista tulevat peitot. Kannattaakin miettiä, mistä ostaa asuntonsa tai minne sen rakentaa ja tutkia paikan mahdollisia säteilylähteitä ja mitata siellä olevia säteilyarvoja. Nettiadressi www.adressit.com:ssa ”Tukiasemat julkiseen tietoon” kerää allekirjoituksia, jotta niiden sijainti saataisiin julkiseksi, kuten se on monissa muissa maissa.

RAVITSEMUKSELLISET KEINOT














Säteilyn ja etenkin aivokasvaimien terveysriskiä voi vähentää myös ravitsemuksellisin keinoin. Ravintoasiantuntija Juhana Harju kirjoittaa, että tutkimusnäyttö perustuu tällä hetkellä pääosin tapaus­kontrollitutkimuksiin. ”Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että eniten oransseja vihanneksia ja papuja syöneillä oli huomattavasti pienempi gliooman riski kuin muilla. Oransseista vihanneksista, kuten porkkanoista, saadaan alfa­ ja beetakaroteenia. Niiden saanti yhdistyi tutkimuksessa puolta pienempään gliooman riskiin. Vastaavasti myös pavuista saatu kuitu yhdistyi puolta pienempään riskiin. Kiinalaisessa tutkimuksessa puolestaan huomattavasti pienempään
aivosyöpäriskiin yhdistyivät vahvimmin kiinankaalin, sipulin, hedelmien ja siipikarjan syönti. Myös tuoreilla vihanneksilla, tuoreella kalalla, E­vitamiinilla ja kalsiumilla oli suojaavaa vaikutusta. Muut tutkimukset viittaavat siihen, että E­vitamiinin muodoista erityisesti gammatokoferolista on apua. Sitä on esimerkiksi saksanpähkinöissä ja pekaani­pähkinöissä.” Harju kirjoittaa, että ”hyvässä kreikkalaisessa katsausartikkelissa tuodaan esille myös monia muita glioomariskiä ja sen etenemistä mahdollisesti ehkäiseviä ravintoaineita, siinä hyödyllisinä pidetään myös soijan (non­gmo) isoflavoneita sekä appelsiinien, sitruunoiden ja greippien flavonoideja.

VÄLTÄ LIHAJALOSTEITA

Lihan runsaasti sisältämän metioniini­aminohapon saannin rajoittaminen on mahdollisesti järkevää. Samoin lihajalosteiden ja savustetun lihan nitrosamiinit saattavat lisätä aivosyöpien riskiä, joten niiden syömistä on hyvä välttää. Glioomaa jo sairastavia voi auttaa ketogeeninen ruokavalio, koska glioomasolut tarvitsevat glukoosia. Hyötyä voi olla myös kurkuman sisältämästä kurkumiinista sekä GLA:sta, jota on esimerkiksi purasruohoöljyssä.” Kurkuma­maustetta kannattaa käyttää muutoinkin ruoanlaitossa, koska se vähentää jopa 40% paistetun lihan karsinoomariskiä.

YHTEENVETO RAVINNOSTA

Ainakin kaalikasvien, porkkanoiden, bataatin, papujen, soijan ja sitrushedelmien syömistä voi suositella kaikille, koska ne ehkäisevät myös yleisimpiä sairauksia. Ruokien maustamisessa on erittäin suositeltavaa käyttää kurkumaa ja sen päälle mustapippuria, joka saa kurkuman vaikutuksen paljon paremmaksi. Prosessoitujen ruokien, einesten ja lihajalosteiden syömistä kannattaa välttää. Anti­inflammatorinen eli tulehdusta estävä ruoka on kokonaisuuden kannalta myös tärkeää. ”Ravintolisistä neidonhiuspuulla ja melatoniinilla on säteilyn haittoja vähentävää vaikutusta. Lisäksi kännykkä lisää elimistössä oksidatiivistä stressiä, joten antioksidanttivitamiinien ja polyfenolien runsas saanti on hyödyllistä”, Harju kirjoittaa. C-vitamiinia isommalla annoksella ja E-vitamiinien sekä mustikoiden on tutkimuksissa todettu vähentävän säteilyn aiheuttamaa oksidatiivista stressiä. Käytä myös sinkkiä, valkosipulia, chlorellaa ja mansikkaa. ”Ihmisten tulisi syödä itsensä terveeksi syömällä rikasta ravintoa”, kirjoittaa Susanna Ehdin, ruotsalainen biolääketieteen tutkija. ”Syömämme ravinto vaikuttaa hormoneihin ja siihen, mitkä geeneistämme aktivoituvat. Ruoka on siis myös lääkkeemme.

PIKARUOKA

Pitää huomioida se, että ns. roskaruoka aktivoi "roskageenejä". Kun muutamme ruokailutottumuksia ja elämäntyyliä, voimme kamppailla menestyksekkäästi sairauksia
vastaan ja parantua niistä. Rikas ruoka stimuloi geenejä, jotka korjaavat DNA:ta ja
nostavat kehon puhdistautumiskykyä. On tärkeää vahvistaa elimistön tervehdyttäviä voimia.”

VINKKEJÄ MUUTOKSEEN

Sain erinomaisen mahdollisuuden opiskella ravintoasioita kunnolla kun työni päättyi lomautukseen ja yhtäkkiä minulla olikin paljon aikaa. Halusin ymmärtää ravinnon syvempää merkitystä läheisteni terveysongelmissa; äitini reumassa, lapseni astmassa ja lievässä sähköherkkyydessä. Kun puhutaan niinkin isosta asiasta kuin elämäntapamuutos ruokavalion suhteen, eteneminen on mielestäni jostain luopumisen sijaan parasta aloittaa lisäämällä pari terveyttä edistävää asiaa vaikka kerran kuukaudessa elämäänsä pysyvästi, jotka lisäävät energiaa ja saavat voimaan hyvin. Näin muutoksesta tulee pysyvämpi ja pitkäkestoisempi. On tärkeää kuunnella itseään ja miettiä, mikä on itselle sopivin hyvinvoinnin koostumus. Olemmehan kaikki yksilöitä tässä ainutlaatuisessa/muuttuvassa maailmassa. Omat vinkkini terveeseen ja onnelliseen elämään ovat: syö kasvisvoittoista, monipuolista, värikästä ja mahdollisimman puhdasta ravintoa. Etsi lähellä tuotettua ruokaa, joka on kasvanut ilman tehotuotantoa. Kuvittele, että ruoka on investointi terveempään tulevaisuuteen. Luovu mikroaaltouunista. Liiku niin usein kuin mahdollista ja jos mahdollista monipuolista liikuntaa harrastaen. Muista kuntosaliharjoittelu pari kertaa viikossa. Oleskele paljon luonnossa ja hiljennä mielesi maailman melulta ja lepää riittävästi. Tärkeää on huolehtia henkisestä hyvinvoinnistasi ja kiinnittää erityistä huomiota ajatuksiisi ja tekoihisi: mikä on hyvää ja mikä huonoa ja miten tunteet ja ajatukset vaikuttavat kehoon ja terveyteen. Erityisen tärkeää on rakastaa itseäsi! Huolehdi kanssaihmisistä ja ympäristöstä. Rakkaudelliset ihmissuhteet ovat hyvinvointisi perusta. Viljele positiivisuutta, nauti elämästä ja kaikista arjen pienistä asioista ja hymyile paljon.



















VANHA KUNNON HERÄTYSKELLO

Säteilyaltistuksen vähentäminen on terveysteko itsellesi ja läheisillesi. Hanki herätyskello ja sammuta kännykkäsi yöksi. Hanki langallinen tietokoneyhteys. Käytä kännykällä kaiutinominaisuutta ja vältä autossa kännykällä pitkään puhumista. Suosi tekstiviestejä ja tapaa ystäviäsi. Aseta lapsillesi rajat tietokoneelle, kännykänkäytölle ja –peleille. Opeta heitä käyttämään niitä järkevästi. Haastan sinut mukaan ! Ryhdytään pienentämään sähkö- ja säteilykädenjälkiä, joihin jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa.

Kirjoittaja Tiina Kallioinen, Ravintoasiantuntija 2015
e-mail: tiinakall3@gmail.com,
050 4103450

maanantai 12. tammikuuta 2015

ANUN VALINNAT

Hei!

Olen Anu Kankarjärvi, 34-vuotias hyvinvointiyrittäjä Maskusta. Entisessä elämässäni en juurikaan kiinnittänyt huomiota siihen mitä söin. Opiskeluaikoina raha ohjasi valintojani ruokaostoksilla, usein ostin sitä, mikä oli tarjouksessa. Ensimmäistä lasta odottaessani aloin ensi kertaa ajattelemaan ravinnon merkitystä.

                                                                                                                                                                                                                                                             







Tietenkin halusin tarjota mahdollisimman hyvät lähtökohdat vatsassa kasvavalle lapselleni; ostin apteekista jopa monivitamiinia. Lapsen synnyttyä annoin hänelle kuuliaisesti neuvolasta saamiani D2-vitamiineja. Myöhemmin tosin olen oppinut, että paras D-vitamiini on D3-muotoinen ja se kannattaa ottaa mieluiten öljyyn sitoutettuna eikä esimerkiksi pureskeltavana tablettina. Mutta silloin toimin, kuten neuvolasta oli ohjeistettu. Sittemmin lakkasin kertomasta neuvolassa millaisia määriä D3-vitamiinia lapsilleni annan, koska määrä on ”pikkuriikkisen” suurempi kuin heidän suosituksensa.

Sen verran valveutunut olin, että jo esikoisen aikana tein suurimman osan hänen soseistaan itse, mutta välillä jopa harmittelin, kun kaupan ”mössöt” eivät maistuneet. Jälkikäteen voi vain todeta, mikä onni se olikaan! Toiselle lapselleni tein myös valtaosan soseista itse, mutta ”kätevyyden” vuoksi annoimme hänelle myös kaupan purkkiruokaa. Liekö siinä syy vai missä, mutta pojan ollessa 2-vuotias, hänellä todettiin infektioastma.
















TIETOISUUDEN LISÄÄNTYMINEN

Neljä vuotta sitten pääsin kuulemaan tanskalaista ravitsemuksen asiantuntijaa Claus Hanckea luennolle, joka avasi silmäni. Hän kehotti syömään voita ja sanoi, että on ihan ok syödä pizzaa, kunhan sitä ei osta valmiina, vaan tekee sen itse. Lasten yskään parasta lääkettä ovat tumma suklaa ja hunaja. Maitoakin voi juoda, kunhan sen ottaa suoraan lehmästä, eikä osta käsiteltynä kaupasta. Lisäksi hän avasi sitä millaisia vaikutuksia hyvällä/huonolla ravinnolla on kehoon. Tästä alkoi matka ravinnon ja hyvinvoinnin maailmaan, johon olen vuosien mittaan uppoutunut yhä syvemmälle ja syvemmälle. Ensin tarkkailin joitakin E-koodeja, jotka osuivat helposti silmään ainesosaluetteloa ehkä vähän ylimalkaisestikin lukiessa. Tunnistin ja vältin mm. natriumglutamaattia (E621), kunnes huomasin, että jotkut valmistajat ovat ovelia ja käyttävät eri lisäaineista numeroiden sijaan niiden kirjoitusasua. Sitten piti skarpata ja perehtyä vähän tarkemmin lisäaineisiin. Kaupassa saattoi hyvin mennä kolmekin tuntia, kun luin purkkien kyljistä pienellä präntillä kirjoitettuja ainesosaluetteloja. Lopulta pyrin välttämään kaikkia ylimääräisiä ainesosia ja syömään lisäaineetonta ruokaa.

LISÄAINEITA ON JOKA PUOLELLA

Olen aina tykännyt makeasta ja yksi käänteentekevä seikka oli, kun huomasin ihan tavallisen vaniljajäätelön sisältävän 7-8 eri lisäainetta! Siihen loppui meidän perheen jäätelön ostaminen. Kesä ilman jäätelöä tuntui kuitenkin tuskalliselta ja hankimme laadukkaan jäätelökoneen, jolla olemme sittemmin tehneet taivaallisia annoksia niin tavallista jäätelöä kuin raakajäätelöäkin. Aiemmin saatoimme miehen kanssa syödä litran jäätelöpaketin puoliksi, kun itse tehtyä, aitoa jäätelöä riittää litrasta koko nelihenkiselle perheellemme. (JÄÄTELÖRESEPTI LOPUSSA)

MITÄ MUUTA YLIMÄÄRÄISTÄ RUOKAMME SISÄLTÄÄ?

Tieto lisää tuskaa, sanotaan. Aloin ymmärtämään, että ruokamme ei välttämättä sisälläkään vain niitä ainesosia, jotka mainitaan tuotteen ainesosaluettelossa. Viljelytavasta riippuen hedelmissä ja kasviksissa on valtavat määrät erilaisia hyönteisten ja rikkakasvien torjunta-aineita. Metalli- ja muovipurkeista saattaa irrota ruokaan haitallisia ainesosia. Siksi olemmekin siirtyneet käyttämään luonnonmukaisesti tuotettua luomuruokaa aina, kun mahdollista. Metallipurkeissa en ruokaa enää osta, muovia on hieman hankalampi vältellä. Täydellisyyteen on vielä pitkä matka (jos se on mahdollistakaan), mutta uskon pienillä valinnoilla saatavan suuria aikaan!

MITÄ LAPSEMME SYÖVÄT?














Samoihin aikoihin ruokaherätykseni alkumetreillä perustin yrityksen ja toimin yksityisenä perhepäivähoitajana. Itselle oli luonnollista tarjota perheeni syömää ruokaa myös hoitolapsilleni. Vanhempana koin ylpeyden hetken silloin, kun hoitolapsi kertoi syöneensä Hese-ruokaa ja oma lapseni kysyi mitä se on? Hän kun ei ole koskaan ko. hampurilaisravintolassa syönyt. Toivon ja uskon kuitenkin, että perheet arvostivat lastensa saamaa puhdasta ja lisäaineetonta ruokaa. Mikäli vielä jatkaisin työssäni, olisi puhdas ruoka ehdottomasti kilpailuvaltti. Uskon monen vanhemman olevan valmis maksamaan vähän ekstraa kuukaudessa siitä, että heidän lapsensa saavat oikeasti terveellistä ruokaa, eikä vain ”suositusten mukaista”.

KOULUISSA 100% LUOMURUOKAA - TÄYSIN MAHDOLLISTA

Yksi huolenaiheistani onkin se, minkälaista ravintoa yhteiskunta tarjoaa pienille, kasvavassa iässä oleville päiväkotilapsille ja koululaisille.














On surullista, että asuinkunnassani ainoa rasva jota tarjotaan leivän päälle on margariini ja juotavaksi on rasvatonta maitoa. Onneksi vettä on myös tarjolla ja sitä lapseni juovatkin kouluaterioilla. Lapset eivät välttämättä oireile ruoasta niin nopeasti (oletettavasti heidän kehonsa ei ole vielä täyttynyt epäpuhtauksista), mutta paljon kuulee päiväkotien/koulujen henkilökunnasta, jotka saavat ongelmia syömästään laitosruoasta. Jossain vaiheessa teki mieli laittaa omille lapsille eväät mukaan kouluun, mutten halua heidän joutuvan ”silmätikuiksi” kavereiden keskuudessa. Onkin hölmöä, etteivät vanhemmat voi vaikuttaa lastensa syömiseen päiväkoti/kouluaikana, koska loppujen lopuksi mehän sen maksamme verojen kautta!

Ruotsalaisessa Sydsvenskan-lehdessä julkaistiin hiljattain artikkeli: "Skånen Södra Sandby'n kyläkoulu tarjoaa 100% luomuruokaa". Se on erinomainen esimerkki siitä, että koulu voi tarjota täysin luomupitoista, lähellä valmistettua ruokaa ja vieläpä samalla budjetilla. Se on siis mahdollista, kun tahtotila on oikea. Kun kouluaterioihin panostettaisiin enemmän, uskon että moni ylivilkkaaksi määritelty lapsikin alkaisi rauhoittumaan – niin suuri merkitys ravinnolla on! Oletettavasti lasten sairastamiset pienentyisivät ja täten syntyisi yhteiskunnallista säästöä siitä, kun vanhempien poissaolot työpaikoilta vähenisivät.

Pitkässä juoksussa kunnat saisivat suoraa säästöä myös terveydenhuoltokuluihin, koska lapsenahan luodaan pohja sille, miten ja ennen kaikkea mitä aikuisena syödään. Ja kun syödään aikuisenakin terveellisesti, sairastetaan silloin vähemmän. Ruokitaan siis lapsiamme hyvin!

VALINNOILLA ASTMA KATOSI













Luin joskus, että nykyihmisen pitäisi syödä 13 kiloa päivässä, jotta hän saisi ruoasta kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Maaperän köyhtyminen jne. on johtanut siihen, että hedelmien ja kasvisten ravintopitoisuudet ovat radikaalisti pudonneet. Olenkin jo pitkään tukenut omaa ja perheeni hyvinvointia erilaisilla ravintolisillä. Esimerkiksi olemme saaneet poikani infektioastman lääkkeettömäksi, mikä on aivan upea juttu, jos vertaa tilannetta siihen vuoteen, kun hän käytti astmalääkettä joka ikinen päivä. Jos vielä epäilet laadukkaiden ravintolisien vaikutusta, niin voin kertoa, että niillä on oikeasti merkitystä. Samaiselle pojalleni nimittäin tehtiin funktionaalisen lääketieteen ruoansulatusanalyysi; lääkärin mukaan he olivat porukalla ihailleet analyysissä ollutta ravintokohtaa, siitä kun kuulemma näki, miten poika on syönyt kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä saanut hyviä kuituja. Häkellyin tuloksesta niin, etten voinut kuin kiitellä, kun lääkäri kehui minua hyväksi äidiksi. En kehdannut paljastaa, että oikeasti poika on hyvin valikoiva ruokansa suhteen ja olisi silloin syönyt mieluiten pelkästään (luomuspeltti)makaronia ja (luomu)ketsuppia.. Seuraavana päivänä lasten ”ravintolisä-shotteja” valmistaessani tajusin, mistä hyvä tulos juonsi juurensa.

KOSKAAN EI OLE MYÖHÄISTÄ MUUTTUA

Kun on nähnyt mitä terveyttä lisäävä ruokavalio ja hyvinvointia tukevat ravintolisät saavat aikaan, halusin jakaa tätä tietoa muillekin! Siksi aloitin Ravintoasiantuntija-koulutuksen, joka on jo loppusuoralla. Haluan jakaa terveyttä ja siksi olenkin perustanut Aurinkoinen OLO nimisen yrityksen, joka tarjoaa ravintoneuvontaa, kuivaverianalyysia, kehon puhdistusohjelmia sekä kauppaNeuvos-palvelua, jossa lähden asiakkaan kanssa kauppaan ja valitsemme hänen ostoslistaltaan koriin kustakin tuotteesta sen viisaimman valinnan. Esimerkiksi kaupan hyllyllä on tuorejuustoja joka lähtöön; kun on tottunut ostamaan aina tiettyä merkkiä, jää vieressä oleva lisäaineeton vaihtoehto huomaamatta. Tai etsitäänkin koriin lisäaineeton leipä, joka ei myöskään sisällä lisättyä vehnägluteenia/-proteiinia. Haluan näillä pienillä valinnoilla tuoda lisää hyvinvointia ihmisten arkeen.

Muistan vielä kuinka joskus mennessämme tädilleni viikonlopuksi kyläilemään, kannoin mukanani margariinia, koska siellä ollut voi oli ”liian kovaa” levitettäväksi leivälle... Onneksi jokaisella on mahdollisuus muuttaa tapojaan, ja terveyttä ajatellen se ei ole koskaan liian myöhäistä! Jollet vielä ole kiinnittänyt mitään huomiota siihen mitä syöt, juuri NYT on paras hetki aloittaa!

Hanki itsellesi

Aurinkoinen OLO:
Anu Kankarjärvi
040 838 4477
http://www.aurinkoinenolo.fi









Facebook: http://www.facebook.com/AurinkoinenOLO

JÄÄTELÖRESEPTI:

Raakasuklaajäätelö (raaka-aineet mielellään luomuna):
3dl cashew-pähkinöitä (liota vedessä vähintään kaksi tuntia ja huuhtele lopuksi)
2dl vettä
3 rkl lucumaa
3 rkl raakakaakaojauhetta
1 dl pehmeää hunajaa
1⁄4 tl Himalajan vuorisuolaa
2 dl kookosmaitoa


















Laita blenderiin pähkinät ja vesi, sekoita kuohkeaksi. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Laita massa jäätelökoneeseen, mikäli et omista jäätelökonetta, laita massa kulhossa pakastimeen ja sekoita sitä noin 15 minuutin välein, kunnes on jäätelömäistä.

D-TESTI



YLLÄTTÄVIÄ TULOKSIA D-TESTISSÄ

D-vitamiinitutkimuksessa haluttiin selvittää, kuinka D-vitamiiniravintolisä vaikuttaa koehenkilöiden elimistön D-vitamiinipitoisuuteen. Ennen kokeen alkamista koehenkilö kävi verikokeessa, jonka avulla määritettiin D-vitamiinin taso alkutilanteessa nmol/l (testi 1). Kokeen aikana koehenkilö otti tietyn määrän D-vitamiiniravintolisää joka päivä. Kun määrätty aika tuli täyteen, koehenkilö kävi uudestaan verikokeessa, jonka avulla määritettiin D-vitamiinin taso koeajan lopussa nmol/l (testi 2).

https://www.facebook.com/groups/testaajat

SYÖ RIITTÄVÄSTI D-VITAMIINIA VUODEN YMPÄRI
Tiivistettynä: D-vitamiinia kannattaa syödä jatkuvasti, myös kesällä, vaikka määrä voikin olla pienempi. Mielestäni sopiva annostus voisi olla paljon korkeampi kuin viralliset suositukset Suomessa. 100 µg päivässä saa jo hyviä D-vitamiinitasoja ja silti se määrä on turvallinen EFSA:n (Euroopan ruokaturvallisuusviraston) mukaan. Ylimmät suositusannostukset EFSA:n selvitysten perusteella ovat:

Miehet  =  250 µg
Naiset  =  100 µg (aikuiset ja raskaana olevat naiset)
11-17 v. = 100 µg (luusto kehittyy nopeasti ja tarve on suuri)
1-10 v. =   50 µg
< 1 v.  =    25 µg

Suomen viralliset saantisuositukset ovat:
(THL, Ravitsemusneuvottelukunta)

> 75 v   =  20 µg
Miehet  =  10 µg
Naiset   =  10 µg (aikuiset ja raskaana olevat naiset)
11-17 v =  10 µg (luusto kehittyy nopeasti ja tarve on suuri)
1-10 v.  =  10 µg
< 1 v.    =  10 µg

Myrkyllisyyden määrä määriteltiin hyperkalsemian (= liian suuri veren kalsiumpitoisuus) perusteella. Liiallisen D-vitamiinin määrän vuoksi ravinnon kalsium imeytyy liian tehokkaasti elimistöön. Tähän tarvitaan yli kymmenkertaisesti normaalin D-vitamiinitarpeen ylittävä annos pitkän ajan kuluessa.
Lähde: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2813.pdf, http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00025

VARMISTA OMA TASOSI VERIKOKEELLA
Yksilöllisiä eroja D-vitamiinin imeytyvydessä on paljon. Sinä voit tarvita puolet suuremman määrän kuin ystäväsi tai puolisosi. Kannattaa siis mittauttaa D-vitamiinitasot lääkäriasemalla.

RUOKA EI AINA RIITÄ D-VITAMIINITASOJEN NOSTOON
Koehenkilö AN (mies) teki testin moneen kertaan, josta hänen kohdallaan voidaan todeta, että jos jättää D-vitamiinin kokonaan ruoan varaan, taso laskee selkeästi. D-vitamiinilisäravinteella se saatiin taas selkeään nousuun. Testijakso oli aina 3 kuukautta. Taulukko 5.

  • Testi 1 = 41 (0 µg / pv)
  • Testi 2 = 96 (100 µg / pv / 3kk)
  • Testi 3 = 55 (0 µg / pv / 3kk) Ilman D-vitamiinia tulos putosi -41 yksikköä
  • Testi 4 = 132 (100 µg / pv / 3kk)
  • Testi 5 = 78 (0 µg / pv / 3kk) Ilman D-vitamiinia tulos putosi -54 yksikköä
  • Testi 6 = 113 (100 µg/pv / 3 kk ) Öljykapseli
  • Testi 7 = 86 (0 mg/pv/3 kk)

    ÖLJYKAPSELI NOSTI TULOSTA YLLÄTTÄVÄN VÄHÄN

    Huom! Testi 6. haluttiin nähdä saadaanko öljykapselilla tulosta nostettua enemmän kuin öljyttömällä kapselilla. Tulos oli yllätys, kun arvot nousivat vaatimattomasti, vaikka pohjalla oli huomattavasti parempi tulos:
    - testi 4. Siinä arvot nousivat 77 yksikköä
    - testi 6. arvot nousivat vain 35 yksikköä

LUKUJA JA YHTEENVETOA
- 22 koehenkilöllä tulos parani.
- 3 koehenkilöllä koetulos pysyi lähes samana (eroa 1-5 nmol/aikaisempi tulos), näistä yhdellä koehenkilöllä oli raskaus menossa, joka saattoi vaikuttaa tulokseen. Raskaana olevan D-annostus oli 50 µg / pvä.

- ennen testiä 20% osallistujista oli taso oli alle 50 nmol/l.
- testin jälkeen osallistujien taso oli vähintään 50 ja 80% taso oli vähintään 80.
- Huolimatta samanlaisesta lähtötilanteesta voidaan päätyä hyvinkin erilaiseen lopputulokseen. Imeytyvyyseroja oli paljon.

Taulukossa 1 on tutkimuksen aikana kerätty aineisto testin 1 tuloksen mukaan järjestettynä. Kuvassa 1 esitetään pylväsdiagrammeina testien 1 ja 2 tulokset sekä havaittu D-vitamiinin tason muutos. Diagrammi on myös järjestetty testin 1 tuloksen mukaan.
Taulukko 1: Tutkimuksen aikana kerätty aineisto (testin 1 tuloksen mukaan järjestettynä)
NimiSukupuoliVuodenaikaKesto [vrk]Määrä [µg/vrk]Kokonaismäärä [µg]Testi 1 [nmol/l]Testi 2 [nmol/l]Muutos [nmol/l]
AJnainenkevät150100150003610367
MMnainenkesä12010012000405010
ANmiessyksy951009500419655
JKmieskesä6020012000449046
PV2miestalvi601006000479144
TMnainensyksy10550525050522
HKmieskevät135506750517827
MNnainentalvi15010015000679730
KEnainenkesä6010060006713467
LHnainenkevät605030008176-5
CMnainenkevät1201501800090221131
APnainentalvi9010090009391-2
PTnainentalvi60100600093952
PVnainensyksy6010060009413743
EMnainensyksy9010090009610913
SJnainentalvi1001001000010012020
SK2nainentalvi60150900010013030
RSnainentalvi60150900010014747
TAmieskevät1002002000010714639
VLnainentalvi9020018000115114-1
SKnainenkevät9020018000141241100
AHnainenkevät6035021000143286143
SK3nainentalvi901501350014419652
LLmieskevät11025027500146258112
KKnainensyksy1201501800016521853
Kuva 1: Testien 1 ja 2 tulokset sekä havaittu D-vitamiinin tason muutos (testin 1 tuloksen mukaan järjestettynä)
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tutkimusohjekirjassa (huslab.fi/ohjekirja/1220.html) todetaan, että D-vitamiinin tavoitetaso on yli 50 nmol/l (v. 2013 oli 40 nmol/l) ja luuston hyvinvoinnin kannalta suositeltava pitoisuus on yli 80 nmol/l. Vaikean D-vitamiinin puutteen rajana on pidetty tasoa 20 nmol/l ja toksisuuden raja-arvo on 400 nmol/l.
Taulukossa 2 on testien 1 ja 2 tuloksien frekvenssit ja prosenttiosuudet luokiteltuina valittuihin D-vitamiinin tasoihin. Taulukosta nähdään, ettei yhdelläkään koehenkilöllä ollut vakavaa D-vitamiinin puutosta. Sen sijaan jopa 20 %:lla koehenkilöistä D-vitamiinin taso oli alle 50 nmol/l ennen D-vitamiiniravintolisän käytön aloittamista. Kokeen jälkeen kaikilla koehenkilöillä taso oli vähintään 50 nmol/l ja yli 80 %:lla koehenkilöistä taso oli vähintään 80 nmol/l.
Taulukko 2: Testien 1 ja 2 tuloksien frekvenssit ja prosenttiosuudet
Testi 1Testi 2
D-vitamiinin taso [nmol/l]Frekvenssi%Frekvenssi%
0-2900,000,0
30-49520,000,0
50-79416,0416,0
80-1191144,0936,0
120-159416,0624,0
160-29914,0624,0
Taulukossa 3 ristiintaulukoidaan testin 1 tulokset ja havaitut muutokset. Taulukossa oleva luku ilmaisee niiden henkilöiden lukumäärän, joiden testin 1 tulos on rivin määrittelemässä luokassa ja D-vitamiinin tason muutos on sarakkeen määrittelemässä luokassa. Taulukosta nähdään, että samasta lähtötilanteesta (esimerkiksi testin 1 tulos välillä 80-119 nmol/l) voidaan päätyä hyvin erilaiseen lopputulokseen. Kolmella koehenkilöllä D-vitamiinin taso on jopa laskenut kokeen aikana.
Taulukko 3: Testin 1 tulokset ja havaitut muutokset ristiintaulukoituina
Muutos →
↓ Testi 1
-10 – -10-910-1920-2930-3940-4950-5960-6970-7980-8990-99100-109110-119120-129130-139140-149rivisumma
0-290
30-4912115
50-7911114
80-119311122111
120-15911114
160-29911
sarakesumma322234320001101125
Taulukossa 4 ristiintaulukoidaan kokeen aikana otetun D-vitamiinin kokonaismäärät ja havaitut muutokset. Havaitaan, että muutos vaihtelee paljon vaikka kokonaismäärä olisi ollut sama. Oma erikoisuutensa on se, että D-vitamiinin taso on laskenut suuresta kokonaismäärästä huolimatta.
Taulukko 4: Kokeen aikana otetun D-vitamiinin kokonaismäärät ja havaitut muutokset ristiintaulukoituina
Muutos →
↓ Kokonaismäärä
-10 – -10-910-1920-2930-3940-4950-5960-6970-7980-8990-99100-109110-119120-129130-139140-149rivisumma
3000-5999112
6000-899911215
9000-119991111116
12000-149991113
15000-17999112
18000-20999111115
21000-2399911
24000-269990
27000-2999911
sarakesumma322234320001101125
Henkilön AN tuloksista nähdään, että jokaisen kerran kun D-vitamiini jätettiin pois 3 kuukaudeksi, arvot tippuivat reilusti.
Taulukko 5: Koehenkilö AN aineisto. Tässä tehtiin testi 7 eri kertaa. Jokaisen testin välissä oli aina 3 kk tauko, jolloin ei syöty D-vitamiinia ollenkaan. Yllättävää oli 5. testin jälkeen tehty "D-vitamiini öljykapselissa"- koe. Yleisesti puhutaan, että öljykapseli nostaa arvoja enemmän, tämän koehenkilön kanssa nousu oli suhteessa paljon pienempi kuin ilman öljyä sisältävä kapseli. Vaikka pohjalla oli jo hyvä tulos 78 nmol/L, silti tulos oli vaatimaton 113 nmol/L. Nautittu määrä oli luonnollisesti sama 100 µg / pv.
NimiSukupuoliVuodenaikaKesto [vrk]Määrä [µg/vrk]Kokonaismäärä [µg]Testi 1 [nmol/l]
lähtötilanne
Testi 2 [nmol/l]Muutos [nmol/l]
ANmiessyksy951009500419655
ANmiestalvi93009655-41
ANmieskevät9610096005513277
ANmieskesä930013278-54
AN
AN
mies
mies
talvi
kevät
95
95
100
0
9600 (öljykaps.)
0
78
113
113
86
35
-27