Todella moni kärsii epämääräisistä vatsakivuista, jonka syytä on vaikea löytää. Makeutusaineet voivat olla yksi syy. Evirakin myöntää sen ja on listannut seuraavat makeutusaineet näin:
Vältä näitä lisäaineita, jos kärsit ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS)
1. karrageeni
2. sorbitoli
3. asesulfaami-K
4. aspartaami
5. syklamaatti
6. sakariini
7. taumatiini
8. neohesperidiini DC
9. aspartaamiasesulfaamisuola
10. ksylitol
Sokerialkoholit absorboituvat hitaasti ja epätäydellisesti suolesta, koska niitä varten ei ole erityisiä kuljetusmekanismeja. Tämän takia vettä voi pidättäytyä suoleen, jolloin voi seurata vatsakipuja, ilmavaivoja, ripulia ja turvotusta. Jos sinulla on IBS (epämääräistä vatsakipua), on hyvä välttää sokerialkoholeja.
Suhteellinen makeustaulukko
Jotta makeutusaineita pystyttäisiin käyttämään järkeviä määriä elintarvikkeisiin maistamatta, on syytä tietää kuinka makeita ne ovat. Vertailukohtana käytetään usein tunnetuinta makeutusainetta, sakkaroosia eli valkoista sokeria.
makeutusaine (suhteellinen makeus)
sakkaroosi (1)
glukoosi (0,74)
fruktoosi (1,2-1,8)
ksylitoli (1)
mannitoli (0,7)
sorbitoli (0,6)
neohesperidiini (340)
taumatiini (2000)
sakariini (300-500)
syklamaatti (30)
asesulfaami-K (200-300)
aspartaami (100-200)
Miksi makeutusaineita yhdistellään?
Alla olevasta artikkelista puhutaan makeutusaineiden maksimaalisesta yhteisvaikutuksesta eli makeus on myytävän tuotteen kannalta elintärkeä. Terveyden kannalta olisi erittäin hyvä, jos emme pitäisi makeaa niin tärkeänä makuna.
Luonnon makeutusaineista esimerkiksi taumatiinilla on kemostimuloivia vaikutuksia. Ei ole varsinainen makeutusaine, vaan enemmänkin muuttaa makuaistimusta. Taumatiinia on löydetty trooppisten kasvien hedelmistä (Thaumatococcus danielli Bennett) länsi-Afrikasta Sierra Leonesta Zaireen, Sudanista ja Ugandasta.52 Taumatiini on rakenteeltaan erikoinen makeutusaine, koska se ei ole polyalkoholi eikä esteri kuten monet muut löydetyt tai kehitetyt makeutusaineet. Taumatiini on proteiini, jonka kaksi päämuotoa on taumatiini 1 ja 2 ja sen molekyylimassa on noin 22000 g/mol.
Taumatiini on jopa 100 000 kertaa makeampaa kuin sakkaroosi (molaarisesti), mutta makeus aistitaan hitaasti. Potentiaalinen makeus on noin 2000-kertainen. Taumatiini parantaa kuitenkin aromeja ja makea maku kestää pitkään, joten se sopii hyvin makeuttamaan purukumia. Valitettavasti taumatiinilla on kuitenkin epämiellyttävä jälkimaku.
Taumatiinilla on monien muiden makeutusaineiden kanssa yhteisvaikutusta, jolloin aineiden sekoitus on makeampi kuin aineiden suhteellisten makeuksien summa. Taumatiinilla on yhteisvaikutusta todistetusti sakariinin, asesulfaami K:n ja steviosidin (luonnollinen sakkaroosia 40-300 kertaa makeampi makeutusaine, jota löytyy luonnosta kasvista Stevia rebaudiana bertoni) kanssa, mutta ei kovin paljon syklamaatin ja aspartaamin kanssa. Maksimaalinen yhteisvaikutus on todettu saavutettavan, kun kaikkia makeutusaineita on sekoituksessa yhtä paljon. Taumatiinilla voi naamioida esimerkiksi sakariinin kitkerää makua. Lisäämällä taumatiini/sakariinin seokseen hiilihydraattista maunstabilointiainetta, saadaan minimoitua kauan kestävää taumatiinin epämiellyttävää jälkimakua.
Paksusuolessa fermentoituvat lyhytketjuiset hiilihydraatit (ns. FODMAP-hiilihydraatit, Fermentable Oligo-, Di-, and Mono-saccharides And Polyols) voivat aiheuttaa merkittäviä kipu- ja turvotusoireita IBS-potilaille. Siksi ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivän kannattaa kokeilla näiden hiilihydraattien välttämistä. Jopa kolme potilasta neljästä on tutkimuksien mukaan saanut lievitystä oireistoonsa välttämällä FODMAP-hiilihydraatteja. Välttämisjakson jälkeen ruoka-aineita lisätään ruokavalioon yksi kerrallaan, sillä myös IBS-ruokavaliossa on syytä välttää turhia rajoituksia.
FODMAP-hiilihydraatteja sisältävät muun muassa: fruktoosi, sorbitoli, ksylitoli, laktoosi(esim. makeiset, kurkkupastillit, purukumit, mehut, maidot), prebiootit (esim. oligosakkaridit ja inuliini, joita on mm. kevyt- ja ”terveysjogurteissa”), pulla, valkoinen leipä, keksit, ruisleipä, paprika, lanttu, kaalit, sipuli, purjo, parsa, omena, päärynä, sienet, pavut, hunaja, luumut, vesimeloni, rusinat, keinotekoiset makeutusaineet (kuten aspartaami, sakariini, syklamaatti, asesulfaami K, neohesperidiini ja taumatiini)
Linkit:
http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/ont/herranen-j-2008.pdf
http://ekoodit.fi/lisaaineluokka/44/valta-naita-lisaaineita-jos-karsit-artyvan-suolen-oireyhtymasta-ibs/
http://www.pfizer.fi/sites/fi/Products/oppaat/Documents/kuituopas_visiblin_2010.pdf
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti