Vien
sinut lukijani kohti eksoottista Etelä-amerikkaa ja Perun
mayakulttuuria.
9 miljoonan asukkaan pääkaupungissa, Limassa
kävimme vaimoni kanssa tutustumassa suklaan maailmaan ainutlaatuisessa
suklaamuseossa. www.chocomuseo.com. Matka
on tehty ennen Korona-aikaa.
Erityisesti museomatkan aikana sain mukaani paljon superterveellistä tietoa. Kuvassa Heli Mikkola ja Tommi Sundqvist |
Tiesitkö,
että
suklaan valmistukseen käytetään Theobroma Cacao-nimisen puun
hedelmiä? Näiden hedelmien sisältä löytyvistä hieman mantelia
suuremmista kaakaopavuista valmistetaan myös superterveellinen
suklaa.
Raakakaakao sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa ja jopa 10 prosenttia kaakaon painosta on antioksidantteja. Vertailun vuoksi antioksidanttirikas mustikka sisältää vain kymmenesosan kaakaon antioksidanttimäärästä. Nämä arvokkaat ainesosat säilyvät aktiivisina, kunhan et kuumenna suklaata yli 32 celsius asteessa.
Raakakaakao sisältää kaikista ruoka-aineista isoimpia pitoisuuksia magnesiumia sekä isoja pitoisuuksia rautaa, kromia, sinkkiä, rikkiä ja kuparia. Kaakao on hyvä kuitujen lähde ja kuumentamattomassa muodossa se sisältää myös paljon B-, C- ja E- vitamiineja. Raakakaakao sisältää myös suuren määrän aivojemme mielihyvää tuottavia välittäjäaineita kuten fenyylietyyliamiini ja serotoniini. Bonuksena piristävänä ainesosana vaikuttava teobromiini on kofeiinia tehokkaampi nesteenpoistaja.
Kävimme matkallamme myös Cuzcossa, maailmankuulussa Macchu Picchun temppelivuorella. Maailma on muuttunut matkailun suhteen, joten Peruun asti ei tarvitse mennä, voit silti nauttia maan tarjoamista herkuista helposti alla olevien nettikauppojen kautta.
Foodinin ja Fitnessfirstin kaakaotuotteet tulevat myös Cuzcosta, Machu
Picchun vuoren tuntumasta, jossa sitä viljelevät tuhannet pienet
perheviljelijät. Viljelijöillä on pitkät perinteet kaakaon
viljelyssä useamman sukupolven ajalta, joten jotkut kaakaopuut ovat
jopa 80-100 vuotta vanhoja, alkuperäislajikkeen kaakaota, 100%
criolloa.
Fitnessfirstin raakasuklaamassa (kuva yllä) on valmistettu Suomessa kivimyllyssä jauhamalla raa'at perulaiset
Criollo-kaakaonibsit yhdessä indonesialaisen kookossokerin kanssa
samettisen pehmeäksi. Nauti
raakasuklaarouhe sellaisenaan tai lisää pirtelöön, jogurtin tai
puuron sekaan. Voit myös käyttää sitä erinomaisesti leivonnassa
ja tehdä itse herkulliset raakasuklaat valmiista massasta. Luomu,
raaka, gluteeniton, lisä- ja säilöntäaineeton.
Kaupallinen yhteistyö: Foodin/Fitnessfirst
Tuotteet löydät täältä: foodin.fi ja www.fitnessfirst.fi
Huom! Lemmikkien ystävät! Koirilla ei ole entsyymiä, joka voisi käsitellä teobromiinia, siksi koirille suklaan syöttäminen voi aiheuttaa vakavia seurauksia. Mitä tummempaa suklaa on, sen vaarallisempaa se on koiralle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti