lauantai 21. helmikuuta 2015

MAHAVAIVOJA? KOKEILE VUOHENMAITOA

Oletko kokeillut vuohenmaitotuotteita? Ne sopivat monelle, joille muut maitotuotteet
eivät sovi.

TERVEYSTUOTE
Mikä on mielenkiintoista, että vuohenmaidon rasva sisältää enemmän MCT-öljyä kuin maito (keskipitkät rasvat = MCT = Medium Chain Triglyserides). Ne ovat kaikista rasvoista helpoimmin imeytyviä ja ovat siksi erinomainen tasaisen energian lähde. MCT-öljyä löytyy myös kookosöljyssä.
Voisiko tässä siis olla uusi supertrendikäs terveystuote?

VUOHENMAITO VS LEHMÄNMAITO
- enemmän proteiinia, A-vitamiinia, kalsiumia ja kaliumia
- toisaalta siinä on vähemmän folaattia*, B12, seleeniä ja omega-3 kuin maidossa
Ravitsemuksellisesti niissä on kohtalaisen samat määrät ravintoaineita.
- sisältää myös laktoosia, joten kokeile tuotetta varoen, jos olet laktoosille allerginen
- oletko allerginen maidon kaseiinille? Vuohenmaito voi sopia sinulle. Vuohenmaito muistuttaa lehmänmaitoa, mutta erilaisen koostumuksensa ansiosta se sopii useimmille laktoosi-intolerantikoille ja monille maitoallergisille. Monille lapsille vuohenmaito voi olla parempi vaihtoehto kuin erityiskorvike. Silti täytyy aina muistaa yksilölliset erot.
- Vuohenmaitoa ei monesti homogenoida koska rasvapallerot eivät kerry maidon yläosaan, niin kuin maidossa. Maidon homogenoinnin tarkoitus on tehdä maidosta tasaista.

YLEISYYS JA SAATAVUUS
Nykytiedon mukaan vanhin lypsettävä kotieläin on vuohi. Niitä on noin 480 miljoonaa maailmassa. Suomen näkökulmasta katsottuna on yllättävää, että maailmanlaajuisesti vuohenmaitoa juodaan enemmän kuin lehmänmaitoa. Suomen markkinoilla on vuohenmaitotuotteita ja joista yksi on saksalainen andechser natur-tilan vuohituotteet. Näitä saa ainakin Ruohonjuuren kaupoista. Vuohitiloja löytyy googlaamalla mm. vuohiojankuttula.net.
* FOOLIHAPPO
Foolihappo eli B9-vitamiini on mm. ihmisen punasolumuodostukselle välttämätön, erityisesti vauvalle. Folaatteja (foolihapon suoloja), on ravinnossa. Niiden määrä vähenee ravintoa kuumennettaessa, mikro tuskin jättää niitä lautasellesi ollenkaan. Folaattia voi saada ravinnosta runsaastikin ilman haittavaikutuksia. Foolihappo on vitamiinin synteettinen muoto, jota on erilaisissa ravintovalmisteissa.

Lähteet:
vuohet.net/vuohi.html
quickanddirtytips.com
wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti