lauantai 3. lokakuuta 2015

VIHERSMOOTHIE - DELICIOUS!- päärynät (omasta puusta)
- porkkanat (lähiruokaa)
- kurkku (lähiruokaa)
- banaani (Peru, luomua)
- lehtikaali (lähiruokaa)
- avocado (La Palma, Espanja)
- vettä
Tarvittaessa makeutukseen loraus hunajaa.

Tässä muutamia poimintoja näiden vitamiinipommien terveellisyydestä:

Päärynässä
on paljon kuitua, C- ja K-vitamiineja. Jos päärynät ovat luomua, syö ne kuorineen.

Banaani sisältää B-vitamiineja, kaliumia ja magnesiumia sekä antioksidantteja suojaten kroonisilta sairauksilta. Ota pari banaania ennen treeniä, saat energiaa. Banaanin syöminen ennen liikuntasuoritusta voi estää lihaskrampeilta.

Avokado sisältää omega-9-rasvahappoja, E-, K- ja C-vitamiinia sekä B6-vitamiinia, erilaisia terveellisiä ravintokuituja sekä kuparia. Kupari on keskeinen ainesosa melaniinin tuotannossa, joka on mukana rusketuksen muodostumisessa.

Lehtikaali sisältää mm. C- ja E-vitamiinia, luteiinia ja zeaksantiinia sekä kalsiumia, karotenoideja, tiamiinia ja runsaasti folaattia.  Ne lievittävät hermostuneisuutta, masennusta, stressiä ja väsymysoireita sekä lisäävät elinvoimaa ja suorituskykyä. Lehtikaali parantaa hiusten, ihon ja kynsien kuntoa. Lehtikaali poistaa nestettä, joten se sopii erinomaisesti myös laihduttajille.

Naisten on hyvä tietää, että lehtikaalin on todettu ehkäisevän rintasyöpää. Kaalin runsaskuituisuus hyödyttää suolen limakalvoja. Kuiduista saadaan apua suolinukan kasvuun ja ne imevät itseensä myrkkyjä ja rasvoja sekä nopeuttavat ruoan kulkua suolistossa. Lehtikaali auttaa ummetuksessa sekä ripulissa.

Jos sairastat kilpirauhasen vajaatoimintaa, kaalin kypsennys on suositeltavaa. Goitrogeenit saattavat sekoittaa kilpirauhasen toimintaa ja estää jodin imeytymistä. Jos sinulla on kihti, vältä kaaleja niiden sisältämien puriinien vuoksi.

Lisävinkki: Loihdi terveellisemmät sipsit lehtikaalista!

Lehtikaalisipsit:
lehtikaalia
2 rkl oliivi/avocado/kookosöljyä
merisuolaa

Uuni 175 C. Irroita lehdet irti rangasta ja huuhtele lehdet veden alla. Hiero öljy ja suola lehtiin. Levitä lehdet ilmavasti pellille (ei päällekkäin) leivinpaperin päälle. Paista n. 6-10 min. Kannattaa seurata paistumista etteivät ne pääse palamaan. Enjoy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti