Olen
ikinuori, Ravintoasiantuntijat.fi-opiskelija Paimiosta.
Avaan tässä
artikkelissa hieman oman elämäni käänteentekevistä
positiivisista muutoksista. Niiden kautta olen saanut nauttia
aktiivisesta ja hyvästä elämästä ja ennen kaikkea olen saanut
sairauteni sellaiseen kuntoon, että voin nauttia enemmän elämästä. Kun olin
30-vuotias, harrastin säännöllisesti painia ja kuntosalia. Painoni
oli silloin 105 kg (pituus 188 cm). Terveysongelmia ei ollut siihen
mennessä juurikaan ollut. Kun ylitin 30 vuoden rajapyykin, alkoivat
suolisto-ongelmat. Jatkuva ripuli johti veriripuliin ja terveyteni
alkoi huonontua, kun elimistö ei saanut tarvitsemiaan ravintoaineita
imeytettyä. Kävin luonnollisesti lääkärissä. Itse asiassa,
kävin eri lääkäreiden vastaanotoilla 4 vuoden ajan.
Olin suolistotähystyksessä, josta selvisi diagnoosi; paksunsuolentulehdus eli Colitis. Colitis ulcerosa (krooninen koliitti) on tulehduksellinen paksusuolen sairaus, joka sijaitsee tavallisesti sekä paksusuolen että peräsuolen alueella. Tavallisimpia oireita ovat ripuli, veriuloste ja vatsakivut. Diagnoosi tehdään tähystyksen ja koepalojen avulla. Sairautta hoidetaan länsimaissa yleensä lääkkeillä ja vaikeissa tapauksissa leikkauksella.
Lääkityksenä
Colitikseen minulla oli Asacol, Dipentum ja kortisoni. Lääkkeiden
tulokset olivat huonoja ja ongelmat vain pahenivat. Kun paksusuoli
lähenteli kuoliota, alettiin harkitsemaan leikkaushoitoa. Tällöin
painoni oli 78 kg ja hemoglobiini 80. Normaalisti hemoglobiini oli
minulla 165, joten olin aika kaukana terveistä päivistä.
Tässä
vaiheessa sain vinkin ravitsemuskirjasta, jossa mainittiin krooninen
paksusuolen-tulehdus ja sen parantaminen ruokavaliolla. Se oli
käännekohta elämässäni. Kaksi viikkoa uuden ruokavalion
aloittamisesta oireet hävisivät. Se oli uskomatonta, että niin
pienessä ajassa sain niin erinomaisia tuloksia. Tämä oli kuitenkin
hyvä esimerkki itselleni siitä, kuinka vastaanottavainen ihmisen
elimistö on kun poistetaan ongelman aiheuttaja.
Myöhemmässä
vaiheessa olen saanut myös toisen diagnoosin; Valkojäkälä
(latinaksi Lichen sclerosus et atrophicus, LSA). Se on ihon
sidekudoksen sairaus, jossa ihon kollageeni- ja kimmosäikeet
rappeutuvat ja verisuonisto kärsii. Sen syytä ei tunneta. Sitä
pidetään yleisesti autoimmuunisairautena. Tähänkin asiaan toimi
parhaiten luonnon-mukaiset vaihtoehdot, ymmärrys kehoa rasittavista
tekijöistä ja tilanteen korjaaminen sairautta hylkiväksi.
ENTINEN
JA UUSI ELÄMÄ
Entisessä
elämässä söin ”normaalia” kotiruokaa, niin kuin
Ravintoterapeutti suosittelee eli virallista ruokapyramidia
noudattaen. Lääkärikin sanoi, että ravinnolla ei ole mitään
merkitystä sinun sairauteesi, joten oletin, että näin sitä täytyy
sitten elää. Terveyskirja, jonka luin kertoi kuitenkin aivan
päinvastaista sanomaa. Joten kun en saanut hyviä tuloksia
virallisista ohjeista, oli loogista kokeilla toista keinoa. Kun olin
ensimmäisen kerran kaupassa uusien ohjeiden kanssa, aikaa meni lähes
tunti ja tuloksena oli vasta yksi porkkanapussi.
Oli siis ison muutoksen paikka. Siitä alkoi elämänmittainen
kokeiluni. Ensimmäiseksi piti suunnitella koko kaupassakäynti
uudelleen, koska kaikki vanhan mallin tuotteet pitikin nyt jättää
hyllylle. Kauppaan jäivät siis mm. Maksalaatikot ja vastaavat
valmisruokapaketit, jauheliha, peruna, lihaleikkeet, spagetti, pasta,
valmiskastikkeet, kana- ja riisiruoat. Tilalle ostoskoriin löysivät
tiensä kasvikset, hedelmät, kasvisproteiini kuten Tofu, pähkinät
ja siemenet. Koska
tuntui hankalalta yhdistellä ruoka-aineita oikein ilman ruoansulatus
ongelmia, jätin myös kaiken eläinproteiinin pois. Tämä, päätös
oli jälkikäteen ajateltuna virhe, koska eläinkunnan tuotteissa on,
oikein käsiteltynä omat hyvät puolensa. Tänään mennäänkin 12 kananmunan
päivä vauhdilla. Olin kasvisyöjä kuitenkin 10 vuotta ja
sairauteni oli oireeton. Sitten ongelmat palasivat uudestaan. Olin
taas samassa lähtöpisteessä ja veriripuli alkoi uudestaan. Tilanne
yllätti täysin, koska olin jo unohtanut koko sairauden.
Taas
taisteltiin sairauden kanssa kolme vuotta. Ryhdyin hakemaan lisää
tietoa, kuuntelin monia asiantuntijoita ja kokeilin paljon uusia
juttuja ruokavalioon sekä erilaisia hoitoja. Vastaan tuli paljon
turhauttavia ajanjaksoja ja välillä sairaus tuntui vievän voiton.
Alkoi usko oikeiden keinojen löytämiseen hiipua ja yksin en olisi
välttämättä jaksanut viedä paranemis-prosessia loppuun saakka.
Jossain vaiheessa sitten palat loksahtivat paikoilleen ja tajusin
kokonaisuuden merkityksen. Tuli täydellinen käännös
ajattelumaailmaan. Elämä opetti että ravinto on vain yksi tärkeä
osatekijä. Vinkiksi voisin sanoa että, stressinhallinta näyttelee
erittäin isoa osaa kokonaisuudessa.
Ravintotottumuksissa
tuli jälleen kerran suuri muutos. Eläinproteiinit otettiin taas
käyttöön, joka tarkoitti kalan ottamista ruokavalioon. Sen sijaan
punainen liha ei ole kuulunut edelleenkään ruokavaliooni yli 20
vuoden jälkeen. Sen olen oppinut kuuntelemalla kehoani. Kuten
tiedätte, kaveriporukassa voi joskus helposti joutua (kuitenkin vain
ruokavalion suhteen) pahoille teille, kuten pikaruokaravintolaan :)
Siellä valintani voi olla Fetasalaatti oliiviöljykastikkeella ja
ilman valkoista vehnäpatonkia.
OMA KOKEMUKSENI
Elimistön tulehdustila voi olla jatkuvaa ja ”hiljalleen
kytevää” eli matala-asteista tulehdusta (nyt tiedostan
aiheuttajat). Tulehdus on aina elimistölle epäedullinen. Monesti
tulehdus voi johtua huonosta ja vääränlaisesta ravinnosta,
tupakoinnista ja stressistä. Mikäli se johtuu näistä, tulehduksen
taso ei ole välttämättä läheskään yhtä korkealla, kuin
vakavan infektion aikana. Lievästi koholla olevan CRP:n mittaamiseen käytetään ns. herkän CRP:n mittaamismenetelmää. Hs-CRP saattaakin olla paras tulehduksen mittari ja mitkä
elämäntapamuutokset auttavat sitä vähentämään.
Liikuntatottumuksien
muuttaminen oli yksi tärkeä käännekohta toipumisessani. Raskaan
ja kevyen liikunnan suhdetta piti muuttaa. Nykyään harrastan ihan
normaalisti liikuntaa, samoilla tehoilla kuin ennenkin, ilman
ongelmia. Kiipeilystä ja maastopyöräilystä on tullut osa
elämän-tapaani ja uutta ajattelumaailmaa, samanhenkisten kavereiden
kanssa, jossa suositaan terveitä elämäntapoja. Näillä lajeilla
on positiivinen vaikutus mielen ja stressin hallintaan.
Kalliokiipeilystä on tullut yksi stressin hallintakeinoistani. Kalliosta kun tarttuu kiinni, kaikki murheet häviävät ja pää tyhjenee. Parhaimpia kokemuksiani elämässä on ollut kiipeilymatka Lofooteille, Pohjois-Norjaan. Siellä onkin tullut käytyä useamman kerran. Olosuhteet ovat Lofooteilla hyvin luonnonmukaisia. Silloin kalastetaan, syödään marjoja ja juodaan vuoristosta raikasta purovettä. Kun vielä uidaan puhtaassa ja vilpoisessa merivedessä, on kokemus täydellinen. Näiden päälle nukutaan vielä raikkaassa ulkoilmassa. Kahden viikon elämys-matkan jälkeen elimistö on kuin uusi ja virtaa täynnä.
Kalliokiipeilystä on tullut yksi stressin hallintakeinoistani. Kalliosta kun tarttuu kiinni, kaikki murheet häviävät ja pää tyhjenee. Parhaimpia kokemuksiani elämässä on ollut kiipeilymatka Lofooteille, Pohjois-Norjaan. Siellä onkin tullut käytyä useamman kerran. Olosuhteet ovat Lofooteilla hyvin luonnonmukaisia. Silloin kalastetaan, syödään marjoja ja juodaan vuoristosta raikasta purovettä. Kun vielä uidaan puhtaassa ja vilpoisessa merivedessä, on kokemus täydellinen. Näiden päälle nukutaan vielä raikkaassa ulkoilmassa. Kahden viikon elämys-matkan jälkeen elimistö on kuin uusi ja virtaa täynnä.
Maastopyöräily on minulle mukava ja vauhdikas tapa liikkua luonnossa. Siinä saa käyttää lihasvoimaa ja painovoimaa hyödyksi. Pyöräilyssä mieli lepää ja samalla Suomen kaunis luonto tulee tutuksi. Lisäksi siinä voi liikkua oman kunnon mukaan.
Liikunnan lisänä pidän yhtä tärkeänä totaalista paikalleen pysähtymistä ja ajatuksiin syventymistä. Yksi tapa missä se on mahdollista, on avantouinti. Toki se käy myös sosiaalisesta tapahtumasta. Hormonit hyrräävät jo avantoon mennessä, jos pelkää kylmää vettä. Avantouinnin aikana vapautuneet stressihormonit eivät kuitenkaan jää käyttämättä, kuten usein henkisen jännityksen aiheuttamassa stressitilanteessa, vaan uimari käyttää ne elimistön puolustustaistelussa kylmää vastaan. Hormonipitoisuudet laskevat kylmässä vedessä ja uimari kokee, että henkisen jännityksen aiheuttama stressi jäi avantoon.
Tästä
kokonaisuudesta on tullut elämäntapa. Pystynkin kokemuksien
ansiosta antamaan toimivia ohjeita kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa
niin kiipeilystä, liikunnasta kuin ravitsemuksestakin. Sen takia
käyn Ravintoasiantuntijat.fi koulutusta, jotta saan täydennettyä
ravinto-/hyvinvointi-tietämystäni. Opiskelu on koko elämän
mittainen projekti jonka tiedon ansiosta pystyn nauttimaan
harrastuksistani täysillä. Suosittelen sinullekin!
Reippain
terveisin!
Kai
Kiviranta Ravintoasiantuntija-opiskelija
kai.kiviranta@gmail.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti